Blog

Article featured image Blog overlay

Arhitectura în Africa si India

Incepem astazi o incursiune exotica catre inceputurile arhitecturii pe continentul negru, care pare atat de misterioasa cat Africa insasi.

Motive arhitectonice africane

 

Cam pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, majoritatea constructiilor reflectau eclecticismul european la moda si copiau in linii mari stilurile mediteranean si nord-european.

In tarile din vestul Sahelului influenta islamica a constituit un factor de influenta major in dezvoltarea arhitecturala din ultimele decenii ale Regatului Ghana. In Kumbi Saleh, astazi aflat pe teritoriul Mauritaniei, locuintele avea forma predominanta de dom, in principal in cartierul regal, inconjurat de un impunator zid de protectie. In schimb, negustorii locuiau in case de piatra, intr-un cartier dominat de dousprezece minunate moschee, conform descrierii istoricului si geografului Al-Bakri, una din moschei fiind destinata rugaciunii de Vineri, ziua sfanta a Islamului.

Scrierile arata ca regele avea mai multe palate, dintre care unul era lung de treizeci si trei de metri si lat de paisprezece, avea sapte camere dispuse pe doua etaje iar scara era impresionanta. Peretii si majoritatea incaperilor erau impodobite cu sculpturi si tablouri.

Arhitectura saheliana isi are originea in doua orase, Djenne si Timbuktu. Moscheea Sankore din Timbuktu, construita din lemn si lut, avea un stil similar Marii Moschei din Djenne. Perioada de inflorire a regatelor din zona de coasta a Africii de Vest a dat nastere unei arhitecturi cu radacini in traditiile indigene, lemnul fiind elementul primordial de constructie. Faimosul oras Benin, distrus in urma expeditiei britanice din 1897, era un complex urias de locuinte din lut apareiat, cu acoperisuri in 4 ape din sindrila sau frunze de palmier. Palatul avea o serie de camere ceremoniale si era decorat cu placi de bronz.

Arhitectura in Asia de Sus

 

Incepem periplul in Asia de Sud cu cateva detalii despre arhitectura din India, al doilea stat din lume ca numar de locuitori, un detaliu care isi pune amprenta asupra tendintelor arhitectonice dintr-o anumita tara.

Arhitectura indiana cuprinde o larga varietate de structuri distribuite din punct de vedere geografic si istoric, si a fost influentata si transformata de istoria subcontinentului indian. Rezultatul este o gama elaborata de creatii arhitectonice care, desi face dificila identificarea unui stil reprezentativ unic, retine totusi o anume continuitate de-a lungul istoriei. Diversitatea culturii indiene este reflectata in mod evident in arhitectura. Se observa cu ochiul liber un amestec de traditii antice si variate, cu tipuri, forme si tehnici de constructie influentate atat de Asia Centrala si de Vest cat si de continentul european. Stilurile arhitecturale se intind de la cel al templelor hinduse pana la arhitectura islamica, cea occidentala clasica, si chiar la cea moderna si postmoderna.

Civilizatia urbana indiana  is are orginile in Mohejodaro si Harappa, actualmente pe teritoriul Pakistanului. Incepand cu acea atapa, arhitectura si ingineria civila din India au continuat sa se dezvolte, manifestandu-se prin temple, palate si fortarete presarate de-a lungul subcontinentului indian si regiunilor din vecinatate. Arhitectura si ingineria civila erau cunoscute sub numele de „sthapatya-kala”, ceea ce inseamna „arta de a construi”.

Templele din Aihole si Pattadakal sunt primele exemple cunoscute de temple ale hinduismului. In timpul imperiilor Kushan si Mauryan, arhitectura si ingineria civila indiana s-au facut simtite in regiuni precum Baluchistan si Afghanistan. Statuile lui Buddha acopereau stancile muntilor, cum ar fi cele din Bamyan,  Afghanistan. Dupa o anumita perioada, vechea arta a constructiei din India s-a impletit cu stiluri grecesti si s-a raspandit astfel in Asia Centrala. Sunt cuprinse aici arhitecturi ale unor dinastii perecum Hoysala, Vijayanagara si Chalukya de Vest.

Ca un element inedit, biserica Sf. Ana este proiectata in stilul Indian baroc, sub indrumarea celor mai prestigiosi arhitecti ai epocii. Este un exemplu clasic de impletire a stilurilor traditionale indiene cu cele occidentale.

Comentarii (0)