Blog

Article featured image Blog overlay

Arhitectura în Bizant, Persia si Islam

Revenim astazi, dupa cum am amintit in epilogul intalnirii precedente, cu cateva aspecte legate de inceputurile arhitecturii in trei din cele mai importante civilizatii ale lumii pe durata a catorva mii de ani, pentru a incerca sa intelegem cum s-a ajuns la anumite elemente arhitectonice de care ne bucuram si astazi.

 

Arhitectura in lumea bizantină

Imperiul Bizantin s-a evidentiat treptat ca o entitate artistica si culturală distinctă de Imperiul Roman cam de pe la 330 după Hristos, in perioada in care impăratul roman Constantin a mutat capitala Imperiului de la Roma la Bizant (numit mai tarziu Constantinolpol, și astazi Istanbul).

Imperiul a existat pentru o perioada de peste o mie de ani, influentand considerabil arhitectura medievala și renascentista, dupa cucerirrea Constantinopolului de catre otomani in anul 1453, nascandu-se astfel arhitectura Imperiului Otoman.

La inceput, arhitectura bizantina nu a facut decat sa continue liniile arhitecturii romane. Apoi, prin schimbari treptate de stil și tendinte, prin noi progrese tehnologice, dar mai ales in urma modificarilor politice și teritoriale, s-a ajuns la un stil aparte, care imbina anumite influente din Orientul Apropiat si folosea in arhitectura bisericeasca planul in forma de cruce. A crescut mult complexitatea geometrica a cladirilor, caramida si ipsosul s-au adagat pietrei pe lista materialelor de constructii pentru decorarea cladirilor publice importante, mozaicul a inlocuit decoratiunile sculptate, domuri complexe erau sprijinte pe stalpi masivi, iar ferestrele filtrau lumina prin foite subtiri de alabastru pentru a ilumina interiorul in mod cat mai discret.

 

Arhitectura persana

 

Stilurile pre-islamice se inspira din cei trei sau patru mii de ani de dezvoltare arhitectonica a diferitelor civilizatii care au populat platoul iranian. Arhitectura islamica din Iran, in schimb, isi are radacinile in predecesorii sai pre-islamici, si prezinta forme geometrice repetitive, ca si suprafete bogat decorate cu dale lucioase, ipsos sculptat, caramida, motive florale si caligrafice. Iran este recunoscut de catre UNESCO drept unul din leaganele civilizatiei!

In arhitectura persana veche, arcadele semi-circulare si ovale prezentau un mare interes, permitandu-le astfel arhitecttilor din perioada dinastiei Safavi (1501 – 1736) sa-si etaleze extraordinara capacitate de a construi domuri extrem de masive.

Dupa parerea arheologului german D. Huff, domul este elementul dominant in arhitectura persana. Domurile se intalnesc frecvent in forma de bazar sau de moschee, in special in perioada dinastiei Safavi, in provincia Isfahan. Domurile din Iran se disting prin inaltime, proportia elementelor, frumusetea formelor si rotunjimea stalpilor. Suprafata exterioara este de cele mai multe ori din mozaic si prezinta o imagine de basm.

Totusi, calitatea ornamentelor a scazut in comparatie cu cele din secolele XIV – XV. Marile moschei din Khorasan, Isfahan si Tabriz foloseau toate trei geometria locului, materiale si metode de constructie locale, pentru a exprima in felul lor ordinul, armonia si unitatea arhitecturii islamice. Astfel, atunci cand analizam monumentele majore ale arhitecturii islamice din Persia, acestea ne dezvaluie relatii geometrice complexe, o ierarhie chibzuita a formei si ornamentelor, ca si un simbolism cu intelesuri profunde.

 

Arhitectura islamica

Arhitectura islamica a acoperit o gama larga de stiluri arhitectonice, atat laice cat si religioase, de la intemeierea islamului pana in zilele noastre, influentand arhitectura si constructia cladirilor si structurilor din sfera culturii islamice. Cateva din structurile distinctive ale arhitecturii islamice sunt moscheile, monumentele funerare, palatele si forturile, desi arhitectii acestui stil au aplicat perceptele lor distinctive si arhitecturii domestice.

Larga raspandire si lunga existenta a islamului au dat nastere multor stiluri arhitectonice locale, cum ar fi stilul Abbasid, Persan, Maur, Timur, Otoman, Fatimid, Mameluc, Indo-islamic, Sino-islamic si Afro-islamic.

 

In intalnirea viitoare vom calatori in Africa si Asia pentru a descoperi noi amanunte despre fascinanta istorie a arhitecturii.

 

Comentarii (0)