Blog

Article featured image Blog overlay

Autorizatia de construire, inginerii si arhitectul

Autorizatia de construire, inginerii si arhitectul

Am ales sa va prezentam astazi rolul arhitectului in obtinerea autorizatiei de construire si ponderea acestuia in cadrul intregului proces.

Rolul arhitectului in obtinerea autorizatiei de construire

Nu cred ca e greu sa ne imaginam mormanul de hartii ce alcatuiesc dosarul pentru autorizatia de construire.  Certificat de urbanism, avize, acorduri, copii legalizate dupa tot felul de acte, cadastru si multe altele. Pe langa toate acestea este indispensabil proiectul tehnic.

Pare evident si pentru cei neinitiati ca proiectul tehnic este elementul cel mai important din acest dosar, fie si numai pentru faptul ca pentru intocmirea lui este nevoie de o echipa de specialisti formata din trei proiectanti din domenii diferite: un architect, un inginer structurist si un inginer instalator. Este vorba prin urmare de un proiect complex, alcatuit din trei proiecte distincte: un  proiect de arhitectura, un proiect de rezistenta si un proiect de instalatii.

 

Ponderea proiectului de arhitectura in cadrul proiectului tehnic

Dar de ce anume este nevoie de un proiect de arhitectura?  De ce trebuie sa apelam la un arhitect pentru a ne alcatui un plan de casa?

Inainte de toate, cel mai important pentru dumneavoastra este sa construiti casa pe care o doriti, care sa se adapteze in totalitate propriului dumneavoastra stil de viata si gusturilor pe care le aveti. Aveti nevoie nu doar de o schita, ci de un plan de casa care odata adus la viata trebuie sa devina „acasa”. Prin urmare, rolul cel mai important al arhitectului este acela de a va asculta. In functie de necesitatile dumneavoastra, de gusturi, pasiuni, mod de viata, intentii pentri evolutia in timp a familiei dumneavoastra, arhitectul este cel care va defini proiectul de casa care vi se potriveste.

In alegerea unui proiect de arhitectura veti tine cont de mediul ambiant in care casa va fi amplasata: orientarea fata de punctele cardinale, gradul de inchidere sau deschidere fata de vecinatati, integrarea armonioasa in mediul natural, organizarea cailor de acces si a traseelor de deplasare, alegerea unei expresii arhitectonice potrivite cu eventualele tehnologii de care aveti nevoie si cu materialele de finisaj pe care le veti alege.

In cadrul proiectului tehnic, arhitectul este cel care va va indruma in tot ceea ce inseamna amenajare spatiala, plecand de la amenejarea la scara mare, teritoriala si peisagistica, pana la amenajarea in detaliu. Proiectul arhitectural, prin intermediul pieselor desenate, si anume planuri, sectiuni, fatade, perspective, detalii, planse de prezentare, si prin intermediul pieselor scrise, este cel care defineste compozitia, organizarea si expresia volumelor, alegerea materialelor si a culorilor.

In momentul in care stiti bine cum arata casa pe care o visati, veti putea alege cu usurinta un proiect de casa predefinit de pe platforma proiecte-online, si orice modificare ulterioara va fi putea fi efectuata impreuna cu arhitectul proiectului ales de dumneavoastra. Drumul de la casa visata la casa construita va fi altfel mult mai scurt!

Comentarii (0)