Blog

Article featured image Blog overlay

Arhitectura contemporana

In arhitectura, ca si in celelalte domenii, revolutia tehnologica din utimele doua secole a extins mult posibilitatile de exprimare. Mai mult, in epoca contemporana trebuie sa tinem cont de nevoile demografice si de noile norme de igiena.

Arhitectura nu se mai poate limita la folosirea pietrei, fie naturala sau artificiala, si la constrangerile folosirii acesteia, iar arhitectii adopta in totalitate noile tehnologii. Ca trasatura caracteristica a contemporaneitatii, arhitectura ramane un mijloc de a afisa splendoarea, printre altele, prin gigantismul inaltimilor, in cazul cladirilor verticale,  si al deschiderilor orizontale. *

Stilurile arhitecturii contemporane

Vom enumera, oferind doar cateva detalii, cateva din stilurile caracteristice ale arhitecturii contemporane, cu cateva exemple reprezentative.

  • Arhitectura  istoricista si de inginerie (1840-1900)*, animata de tendinta catre eclectism. Aici enumeram stilul Beaux-Arts sau Prix de Rome ; ca exemplu : le Grand Palais. Stilul Second Empire ; exemplu : Opera Garnier de Charles Garnier ; Istoriscismul, care poate fi neoroman, neorenascentist sau neogotic; Stilul de inginerie : Crystal Palace de Joseph Paxton sau Turnul Eiffel.
  • Miscarea Arts and Crafts este o miscare reformatoare anglo-americana care a avut loc intre anii 1860 et 1910***,  inspirata de arta victoriana, in care putem recunoaste, in ciuda nuantelor privind relatia cu natura si industrializarea, un precursor al Art nouveau, si mai apoi, via Peter Behrens si Werkbund-il german, scoala Bauhaus.
  • Scoala din Chicago :  miscare arhitecturala marcata de revolutia structurala care pune accentul pe functionalitate, prin utilizarea otelului, a cimentului si a fierului forjat, a sticlei armate pentru constructia de domuri. Scoala din Chicago a lansat utilizarea otelului in constructiile de tip « zgarie-nori ».
  • Art nouveau :  aparut in anii1890, stilul Art Nouveau se regaseste in arhitectura, in artele grafice si in decoratiunile interioare. Este un stil caracterizat prin forme vegetale, printr-o o organizare asimetrica. Anumiti specialisti considera acest stil debutul arhitecturii moderne.      se retrouve dans l’architecture, les arts graphiques et la décoration intérieure.
  • Stilul Heliopolis este un stil arhitectural caracteristic unui cartier din estul capitalei egiptene, Cairo. La inceputul secolului XX (1905–1935), arhitectii care construiau caile ferate electrice dintre Cairo si oaza Heliopolis, firma belgiana care se ocupa de constructia unei noi suburbii Heliopolis, au conceput un stil nou, exclusiv pentru a fi utilizat pentru cladirile noului cartier.
  • Stilul « Bauhaus », dupa numele celebrei scoli germane din anii 1920-1930, isnpirata de Peter Behrens, De Stijl si de miscarea Arts and Crafts, este un raspuns la industrializarea procedeelor de fabricare, in special in cazul mobilierului, obiectelor manufacturate si arhitecturii. Stilul sta la baza design-ului si Stilului international.
  • Art deco :  Este stilul anilor 1920-1930 caracterizat prin contraste, forme in zig-zag inspirate de arta egipteana, si prin utilizarea decoratiunilor din crom si plastic. Se regaseste in arhitectura, arte grafice si decoratiuni interioare. Chrysler Building din New York este un exemplu al acestui stil. Mai multe stiluri au derivat din Art deco, cum ar fi California Crazy din anii 1930-1940.
  • Arhitectura high-tech, care marcheaza o evolutie, la inceputul anilor 1970, a miscarii moderne si a stilului international spre o expresie mai afisata, uneori ostentativa si ironica, a tehnicilor de constructie mai inovante, in special cele din otel si sticla.
  • Post-modernismul, miscare care a debutat la sfarsitul anilor 1960, impotriva miscarii moderne, si care milita pentru intoarcerea la decoratiuni, la motivele imprumutate din trecut, si la eclectism, bazandu-se pe o noua abordare a culturii populare si a expresiei arhitecturale a acesteia (arhitectura vernaculara comerciala), abordare initiata de Robert Venturi in opera sa Learning from Las Vegas, si contemporana cu Pop-Art. Unul din exemplele emblematice este Sony Tower, creat de Philip Johnson la New York.*

 

* Conf: Wikipédia fr.

**Jan Gympel, Story of Architecture, éd. Könemann, 2006, p. 70

*** Anna Jackson et Morna Hinton, The V&A guide to period styles : 400 years of British art and design, éd. V & A Publications, Londres, 2002, p. 158

Comentarii (0)