Blog

Article featured image Blog overlay

Arhitectura sustenabila. Respectul fata de mediu

„We shape our buildings; thereafter they shape us”.

Winston Churchill

Design ecologic

 

Arhitectura sustenabila este arhitectura care isi propune sa reduca la minim impactul negativ al cladirilor asupra mediului inconjurator, in primul rand prin eficienta energetica si printr-o alegere si folosire judicioasa a materialelor, a energiei si dezvoltarii spatiului.

Arhitectura sustenabila este caracterizata printr-a abordare constienta a conservarii energiei in cadrul procesului de conceptie a conctructiilor. Ideea de baza a sustenabilitatii, a designului ecologic, este sa se asigure ca actiunile si deciziile luate astazi nu vor afecta sansele la o viata normla si curata a generatiilor viitoare.

Utilizarea durabila a energiei

 

Unul din scopurile principale ale arhitecturii sustenabile este implementarea eficientei energetice pe perioda intregului ciclu de viata al unei cladiri, fie ca e vorba de o casa familiala, de o cladire de birouri, institutie sau hala de productie. Arhitectii pot folosi tehnici multiple pentru a obtine reducerea necesarului de energie a unei cladiri si in acelasi timp pentru a le spori capacitatea de captura sau chiar de a produce enrgie proprie.

Un proiect de arhitectura moderna este de neconceput fara un sistem HVAC eficient (Heating, ventilating, and air conditioning; sistem care asigura incalzirea, ventilatia si aerul conditionat). Iar pentru a obtine un sistem HVAC eficient, cel mai important si mai avantajos element din punct de vedere economic este o constructie bine izolata. O casa este cu atat mai eficient cu cat necesita mai putina caldura sau energie consumata.

Din perspectiva arhitecturii sustenabile, amplasamentul si orientarea in teren a cladirii pot avea efecte considerabile asupa eficientei sistemului de incalzire si ventilatie.

Casele concepute arhitectural pentru incalzire solara pasiva permit valorificarea eficienta a energiei solare fara folosirea unor mecanisme solare active, cum ar fi panourile fotovoltaice sau panourile solare cu apa calda. Casele pasive de acest tip sunt construite cu materiale care au o masa termica ridicata care retine in mod eficient caldura, si o izolatie exceptionala care are drept rol reducerea pierderilor de caldura din interiorul casei.

In sectiunea dedicata caselor moderne de pe portalul nostru se pot observa numeroase proiecte arhitectonice caracterizate prin numarul mare al suprafetelor vitrate foarte generoase. Rolul acestora aste de a creste la maxim aportul de lumina naturala generatoare de caldura, reducand in acelasi timp pierderea de caldura, sticla nefiind foarte bun izolator.

Comentarii (0)