Blog

Article featured image Blog overlay

Arhitectura vernaculara

„Architecture is the work of nations”.

John Ruskin (English art critic)

Arhitectura comunitatii. Cultura firescului si memoria locului

 

Conform definitiei, arhitectura vernaculara este un stil arhitectonic bazat in esenta pe nevoile locale ale comunitatii, pe materialele de constructie disponibile in acea comunitate, si, mai ales, este arhitectura care reflecta in cel mai inalt grad traditia locului.

Din punct de vedere etimologic, termenul provine din latina, vernaculus insemnand indigen, nativ, domesctic, termen derivat la randul lui din verna, care era termenul folosit pentru          „sclavii din nastere”.

Arhitectura vernaculara, denumita adesea si arhitectura traditionala, desi termenii nu sunt sinonimi in totalitate, tinde sa evolueze de-a lungul timpului pentru a putea reflecta astfel contextul cultural, tehnologic, economic si cultural in care se desfasoara.

Particularitati. Vernacular si traditional

 

Ronald Brunskil, academician si istoric al arhitecturii, defineste astfel esenta arhitecturii vernaculare: „… o constructie conceputa de un amator fara nicio pregatire in arhitectura; respectivul va fi fost calauzit de o serie de conventii incetatenite in satul sau orasul lui, va fi acordat putina atentia la ceea ce ar putea fi la moda. Functionalitatea constructiei ar fi factorul dominant, iar consideratiile de ordin estetic, desi existente intr-o mica masura, fiind aproape minime. Se vor folosi materiale locale, e de la sine inteles, alte materiale fiind alese si importate doar in mod exceptional”.

Dupa cum am amintit la inceput, arhitectura vernaculara nu se confunda in totalitate cu arhitectura traditionala, desi termenii sunt folositi adesea ca fiind sinonimi. Mai mult decat atat, exista numeroase aspecte comune intre cele doua conceptii.

Arhitectura traditionala include, in plus, si concepte arhitecturale caracterizate prin elemente apartinand arhitecturii asa-zis rafinate, cum ar fi, de exemplu, templele sau palatele, care nu fac totusi parte din arhitectura vernaculara. In termeni arhitecturali, „vernacular” poate fi considerat in contrast cu „rafinat”, ceea ce inseamna caracterizat prin elemente stilistice internationale adaugate de un arhitect profesionist cu scopuri estetice si care nu au niciun rol functional.

Rolul arhitectului si influenetele asupra arhitecturii vernaculare

 

Ca regula, arhitectura conceputa de catre arhitecti profesionisti nu este considerata vernaculara. Ca argument, se considera ca procesul in sine de a concepe in mod constient o constructie face ca acea constructie sa nu apartina stilului vernacular. Cu toate acestea, nu putini arhitecti moderni au studiat cu atentie constructiile apartinand stilului vernacular si au declarat ca s-a inspirat dein acestea, incluzand elemente vernaculare in conceptiile lor arhitectonice.

Arhitectura vernaculara este influentata de o paleta large de aspecte ale comportamentului uman, ca si de mediul ambiant, fact care a condus la existenta unor forme extreme de diferite de constructie, pentru fiecare context in parte. Chiar in sate vecine pot exista abordari usor diferite in constructia caselor, chiar daca la prima vedere par identice. In ciuda acestor variatii, orice constructie este supusa acelorasi legi ale fizicii, de une rezulta similaritatile semnificative ale formelor structurale.

Materialele si mediul inconjurator

 

Mediul si materialele de constructie pe care acesta la poate oferi influenteaza in mare masura aspecte esentiale ale arhitecturii vernaculare. Zonele in care copacii cresc din abundenta scot la iveala un stil bazat pe constructii din lemn, in timp ce zonele in care lemnul e greu de gasit vor apela la piatra sau lut. Ca un simplu exemplu la indemana, in Orientul Indepartat domina locuintele din bambus, acesta fiind si disponibil in abundenta, dar in acelasi timp si foarte versatil. Vernacular inseamna prin excelenta si sustenabil, este un stil care nu isi va termina niciodata resursele locale. Daca nu este sustenabil, nu este adecvat in contextul local si prin urmare nu poate fi vernacular…

Comentarii (0)