Blog

Article featured image Blog overlay

Conceptul de casa de vacanta

 

Dintre toate tipurile de case accesibile pe portalul arhitectilor, cele din sectiunea „case de vacanta” par a fi cele mai atractive pentru simplul fapt ca, atat prin nume dar mai ales prin arhitectura aparte, ne introduc in atmosfera celui mai frumos anotimp al anului: vacanta! Indiferent ca e de vara, de iarna, de primavara sau de toamna, vacanta e cel mai frumoasa periaoda a anului.

Caracteristici si avantaje

 

„Conceptul de casa de vacanta se refera in general la o constructie de locuit folosita pe perioada vacantelor. Pot fi concepute sub forma de casuta, casa de tara („cottage”) sau resedinta secundara, dar in acelasi timp pot avea structura unei vile rezidentiale normale, cu toate facilitatile si caracteristicile unei locuinte permanente, cum este si cazul proiectelor din sectiunea „case de vacanta” Proiecte-online.

Din punct de vedere al relatiei proprietar/utilizatori exista de asemenea mai multe tipuri de casa de vacanta.  Casa poate fi inchiriata exclusiv catre turisti de catre proprietar, in intregime sau pe camere separate. O a doua varianta ar fi ca proprietarii sa floseasca casa de vacanta ca a doua resedinta, unde sa petreaca sejururi oricand au timp liber in timpul anului. Mai exista si o a treia varianta, cea ca proprietarii sa locuiasca permanent in casa de vacanta, si eventual sa inchirieze ocazional anumite camere turistilor.

Tipuri distincte

 

In functie de locul in care sunt construite si de tipul de turism practicat in anumite regiuni, casele de vacanta se impart in mai multe tipuri.

  • Casa de vacanta la malul marii. Evident, e vorba de case construite pe plaja sau in apropierea litoralului, cu destinatie turistica pe perioada sezonului estival. Materialele de constructie variaza in functie de climat si sunt extrem de variate. Casele de la malul marii sunt adesea asociate cu gradini specifice zonelor de litoral, cu plante exotice si destinate destinderii si relaxarii.
  • Casa din busteni. Trebuie mentionata distinctia clara intre cabane din busteni, cu caracter mai mult sau mai putin sezonier sau de week-end, cu un singur nivel si eventual o mansarda, cu o architectura putin sofisticata si fara o atentie deosebita acordata finisajelor, si case cucaracter permanent, finisate si atent concepute din punct de vedre arhitectonic. Ambele sunt caracteristice zonelor de munte.
  • Vila de vacanta. Traditionale in Europa occidentala si America de Nord, de inchiriat pe termen lung sau pe perioada vacantelor, in zone cu clima calda.
  • Casa de vara.Termenul de casa de vara se refera in general la o locuinta destinata relaxarii in zonele cu clima calda. De obicei ia forma unei case de dimensiuni mici, cu acoperis, dar pe acelasi teren cu o casa mai mare, sau intr-o gradina sau parc, pentru a oferi un loc racoros de retragere si adapost de arsita verii. Pot fi de asemenea resedinte secundare, construite in zone rurale, cu rol de proprietate de vacanta.

In special in Scandinavia termenul de sommarhus (din limba suedeza) se refera la resedinte de vara, care constituie o a doua casa prorpiu-zisa, nu doar un simplu adapost. Recent, popularitatea si implicit costul acestor case de vara a crescut considerabil, in special pe litoralul danez, dar si in Suedia si Norvegia.

  • A-frame houses. Dupa cum reiese din nume,e vorba de un concept arhitectural caracterizat printr-un acoperis in doua ape, foarte abrupt, cele doua pante ajungand pana aproape de fundatie, luand astfel forma literei A.

 

Comentarii (0)