Blog

Article featured image Blog overlay

Constructivismul in arhitectura

Arhitectura cunoscuta sub numele de constructivista este o miscare arhitecturala dezvoltata in Uniunea Sovietica in anii 20’-30’ ai secolului trecut. Este vorba de o combinaatie intre o tehnologie si  inginerie avansate, prvind lucrurile din perspectiva comunista asumata. Au existat mai multe tabere rivale, care au condus in cele din urma la caderea in dizgratie a miscarii in jurul anului 1932, dar influenta curentului asupra arhitecturii nu a fost una neglijabila.

Definitie

Constructivismul nu a fost doar o miscare sau un curent arhitectural, ci si o miscare artistica care a cuprins toate artele, miscare ce s-a dezvoltat din futurismul rus.

Arhitectura constructivista face parte din Constructivsim, o arta care incerac sa aplice o viziune cubista tridimensionala „constructiilor” ne-obiective, in intregime abstracte, cu elemente cinetice. Dupa Revolutia din 1917, atentia miscarii s-a orientat spre noile exigente sociale, iar cerintele din domeniul industriei cereau un nou regim. In acest moment au aparut doua curente :

Un prim curent a fost resumat prin Manifestul realist al lui Anton Pevsner si Naum Gabo si avea drept punct central al viziunii acestora spatiul si ritmul.

Al doilea curent era de fapt o confruntare intre cei care aparau „arta pura” si productivisti precum Alexandr Rodchenko, Varvara Stepanova sau Vladimir Tatlin, un grup orientat mai mult spre latura sociala si care dorea ca aceasta arta sa fie aplicata in productia industriala.*

Revolutia arhitecturala.

Cel mai celebru concept de arhitectura constructivista, care a fost de fapt si primul concept de acest fel, a fost reaizat in 1919 de catre futuristul Vladimir Tatlin. Este vorba de conceptul cunoscut sub numele de Monument celei de-a treia Internationale sau Turnul Tatlin. Materialele utilizate in acest concept (sticla si otel), spiritul futurist al acestuia si tendinta  politica au dat tonul proiectelor arhitecturale ale anilor 1920**.

Un an mai tarziu apare un nou concept constructivist celebru, si anume tribuna mobila a lui Lenin, de El Lissitzky (1920). In timpul razboiului civil rus, grupul UNOVIS reunit in jurul lui Kasimir Malevich si El Lissitzky a conceput proiecte variate, realizand o legatura impotriva naturii intre Suprematism si abstractiile ne-obiective, cu scopuri utilitare, creand astfel orase ideale constructiviste — Prounenraum de El Lissitzk sau Orasul dinamic  (1919) de Gustav Klucis. Cu aceste lucrari si cu cele ale lui Tatlin, intemeietorii Constructivismului pot parea ca o adaptare a diferitelor forme de constructii tehnologice occidentale, cum ar fi „indraznelile” ingineresti ale lui Gustave Eiffel sai zgarie-norii din New York si Chicago, la o noua societate colectivista.

 

Influentele constructivismului in arhitectura contemporana

Pe de o parte din cauza legaturilor cu politica – si a inlocuirii miscarii cu arhitectura stalinista – formele mecanice si dinamice al Constructivismului nu figureaza in cadrul Stilului International, calm si platonic, definit de catre Philip Johnson si Henry-Russel Hitchcock. Cartea lor nu include decat o singura constructie din URSS, si anume un laborator electric realizat de o echipa guvernamentala condusa de Nikolaev. In anii1960, Constructivismul a fost in parte reabilitat; se poate considera ca unele constructii, ami degraba experimentale, cum ar fi Teatrul Globus din Novossibirsk sau imobilele de locuinte Khrushchyovka dezgolite de orice ornament sunt intr-uj anumit sens o continuare a Constructivismului. In afara URSS, Constructivismul a fost adesea vazut ca un Modernism alternativ mai radical, iar influenta sa se vede in productii diverse preceum cele ale Team X, Archigram, Kenzo Tange si multe akte opere brutaliste. Imbinarea dintre avangarda si cotidian contine similitudini cu Situationismul, in special cu proiectul New Babylon de Constant Nieuwenhuis.

Arhitectura high-tech datoreaza de asemenea mult Constructivismului, mai ales pentru    Lloyd’s Building de Richard Rogers. Primele proiecte ale Zahei Hadid sunt adaptari ale Architektons de Malévitch, iar influeta lui Chernikhov apare in mod evident in ilustratiile acesteia.  Deconstructivismul evoca dinamismul Constructivismului, dar fara aspectul social, ca in lucrarea Coop Himmelb(l)au. La sfarsitul anilor 1970, Rem Koolhaas publica o parabola despre traictoria Constructivismului, intitulata The Story of the Pool, lucrare in care constructivistii evadeaza din URSS datorita unei piscine moderniste care se deplasa singura, pentru a muri putin dupa sosirea in SUA, ucisi de critici care le reprosau practic acelasi lucru ca si omologii lor stalinisti.
Astazi, majoritatea constructiilor constructiviste originale se afle intr-o stare critica si sunt in pericol de demolare.

 

 

—————————————————————————————————–

* Alan Bullock et Oliver Stallybrass, The Fontana Dictionary of Modern Thought, Fontana press

**Kenneth Frampton, Modern architecture — a critical history, World of Art,

Comentarii (0)