Blog

Article featured image Blog overlay

Case mici – satisfactii uriase

„Less is more”.
Ludwig Mies van der Rohe(arhitect)

Marimea conteaza. Cu cat mai mic, cu atat mai bine!

 

„Ce mult mi-as dori o casa! Oricat de mica. Mica si alba!” Am auzit de multeori asemenea exprimari ale celor mai sincere dorinte. Sunt convins ca ce-i care isi exprima asemenea dorinte sunt chiar cei care isi doresc cel mai  mult sa-si construiasca o casa si ar face orice sa-si indeplineasca acest vis frumos…

Mai mult decat atat, la o analiza atenta, se poate spune ca proprietarii caselor mici si cochete au si cele mai mari satisfactii, privite din mai multe puncte de vedere. Sa o luam pe indelete…

Case mici si eficiente prin arhitectura minimalista si ideea de spatiu.

 

Ideea nu e foarte recenta, in ciuda elementelor de modernism pe care le include acest concept. Arhitectura minimalista a devenit destul de populara la sfarsitul anilor 1980,in Londra si New York, acolo unde arhitecti si designeri au conlucrat pentru a obtine simplitate, prin folosirea elementelor albe, a luminii reci, a spatiilor ce devin largi cu un minim de obiecte si de elemente de mobilier.

Arhitectura minimalsita simplifica la maxim spatiul destinat locuirii, relevand astfel functia esentiala a constructiilor si transforma simplitatea intr-o atitudine de viata. Este in linii mari inspirata de designul traditional japonez si de filosofia Zen.

Conceptul de baza al arhitecturii minimaliste este reducerea oricarui element la calitatea sa esentiala, obtinand astfel simplitatea. Nu e obligatoriu ca ornamentele sa lipseasca cu desavarsire, insa orice detaliu este redus la un stadiu din care nimeni nu  mai poate elimina nimic pentru a imbunatati conceptul.

In arhitectura minimalista, elemenetele de design transmit un mesaj de simplitate. Forme geometrice de baza, elemente fara decoratiuni, materiale simple si repetarea anumitor structuri care denota un ascutit simt al ordinii. Rolul jucat de lumina naturala este crearea de spatii simple si curate, senzatie accentuata si de folosirea cu precadere a materialelor naturale.

Folosind aceste elemente de design minimalist, un arhitect poate concepe o casa oricat de mica care sa ofere spatiu generos si satisfactii uriase.

Ce inseamna o casa mica

 

Dupa parerea arhitectilor consultati de noi, o casa perfecta pentru o familie cu doi copii poate avea o suprafata utila intre 100 si 120 m². Peproiecte-online, la sectiunea dedicata caselor mici, puteti gasi o gama larga de concepte cuprinse intre 53 si 140 m².

Majoritatea proiectelor propuse de noi sunt prevazute cu veranda sau terasa, un element care merita luat in calcul in alegerea unui concept de casa, in special cand vine vorba de un concept de casa mica. Aceste elemente de tranzit fac legatura intre exterior si interior si este esential ca ele sa fie incluse inca din faza de proiect, pentru a evita cheltuileile neprevazute cu amenajarea unei terase sau extinderi ulterioare care ar contribui in mod negativ la modificarea designului.

Sa nu uitam cel mai important avantaj al unui proiect de casa mica, si anume cheltuielile infime cu incalzirea ! Cu cat e casa mai mica, cu atat economiile sunt mai mari, mai ales in conditiile in care, ca urmare a talentului arhitectului, putem benificia de aceleasi spatii generoase create prin acest concept de arhitectura minimalista.

 

Pana la intalnirea viitoare, cand vom discuta despre casele de vacanta va dorim o saptamana superba !

 

EchipaProiecte on-line

 

Comentarii (0)